Savitljiva litij-ionska baterija

Nova savitljiva litij-ionska baterija mogla bi se uskoro početi koristiti kao izvor napajanja uređaja poput satova ili pak „pametne“ odjeće. Panasonic, koji razvija ovu bateriju, nada se da će ove baterije možda jednog dana biti korištene i u savitljivim mobitelima.

Iako je još u vrlo ranoj fazi razvoja, baterija je već testirana po pitanju savijanja i drugih deformacija, pri čemu je zadržala svoja svojstva napajanja, tvrdi Panasonic.

Standardna litij-ionska baterija koja se danas nalazi u većini smartphonea i drugim uređajima, pri ovakvoj deformaciji bi ostala potrgana i neupotrebljiva.

Novi oblik baterije otkriven je početkom ovg mjeseca tijekom godišnje izložbe Combined Exhibition of Advanced Technologies (CEATEC), koja se održala između 4. i 7. listopada u japanu.

Proteklih mjeseci pokazalo se i kako su litij-ionske baterije potencijalno vrlo opasne, ukoliko nisu pravilno izrađene, a to se moglo vidjeti u niz slučajeva s novim mobitelima Samsung Galaxy Note 7, koji su se pregrijavali i u nekim slučajevima zapalili ili eksplodirali. Odavno je poznato da baterije s greškama mogu uzrokovati požar ukoliko se pregriju, budući da se litijevi ioni skupljaju u tom slučaju u jednoj točci te tako nastaje metalni litij. Ako se to dogodi, toplina koja nastaje pregrijavanjem može prouzročiti nastajanje mjehurića kisika koji izazivaju snažnu reakciju ukoliko dođu u kontakt s metalnim litijem. Tada nastupa eksplozija.

Panasonicove savitljive baterije koriste „novo razvijeno laminirano vanjsko tijelo i unutarnju strukturu“ za što tvrtka navodi kako će onemogućiti pregrijavanje baterije. S novim kućištem i unutarnjim ožičenjem, baterija bi trebala biti sigurnija i pouzdanija.

Ova baterija je debela samo pola milimetra, a radijus savijanja iznosi samo 25 mm. Panasonic navodi kako je kapacitet ovih baterija trenutno još uvijek jako mali – tek 17,5 mAh za najmanje i 60 mAh za najveće baterije. Za usporedbu, iPhone 7 koristi standardnu bateriju od 1960 mAh.

No, kako bi se dosegla ova razina, potreban je daljnji razvoj, a osim korištenja za mobitele i druge elektroničke uređaje, Panasonic ovu bateriju namjerava iskoristiti čak i za – „pametnu“ odjeću.

Izvor: Live Science