Scholz traži od Ukrajinaca da ne gađaju ruski teritorij s njemačkim oružjem

Foto: Morris MacMatzen

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je u ponedjeljak da Ukrajina ne smije koristiti oružje koje je isporučila Njemačka za napad na ruski teritorij, kako bi se izbjegao rat između NATO-a i Moskve.

“Mora se učiniti sve da se spriječi rat između Rusije i NATO-a”, poruka je Ukrajini njemačkog kancelara Olafa Scholza dok se u ponedjeljak pojavio na sastanku s javnošću u gradskoj vijećnici u gradu Bendorfu.

Scholz je rekao da Ukrajini nije dopušteno granatirati ruski teritorij oružjem koje je isporučila Njemačka i dodao kako vjeruje da bi druge zapadne sile koje dostavljaju oružje postavile slične zahtjeve Kijevu.

Upozorenja Scholza stigla su nakon što je potvrdio da Ukrajina može očekivati dobivanje streljiva za protuavionski top Gepard njemačke proizvodnje počevši od kolovoza ove godine. Rekao je da su proizvodne linije trenutno u fazi postavljanja, ali da bi moglo proći neko vrijeme prije nego što isporuka bude u mogućnosti.

Njemačka je Ukrajini ranije isporučila 34 protuavionska topa Gepard sa šest tisuća komada streljiva, no sada planira poslati još najmanje tri oružja uz 300.000 komada streljiva.