Scholz zaprijetio Kini sankcijama ako bude pružala vojnu pomoć Rusiji

Foto: Kay Nietfeld

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je da će se Kina suočiti s neodređenim sankcijama ako se umiješa u ukrajinski sukob i ponudi vojnu pomoć Rusiji, iako europski dužnosnici priznaju da još nisu vidjeli nikakve dokaze da Peking to namjerava učiniti.

“Mislim da bi to imalo posljedice, ali sada smo u fazi u kojoj jasno dajemo do znanja da se to ne bi trebalo dogoditi”, rekao je Scholz za CNN tijekom svojeg kratkog posjeta Washingtonu, upitan hoće li Njemačka sankcionirati svog najvećeg trgovinskog partnera Kinu.

Peking se posljednjih tjedana suočio s rastućim valom optužbi zapadnih dužnosnika i medija da je potencijalno otvoren za opskrbu Rusije vojnom pomoći – što je tvrdnja koju poriče. Kina će “ostati predana neovisnoj vanjskoj politici mira”, rekao je u nedjelju premijer Li Keqiang, ne spominjući sukob Rusije i Ukrajine.

Nakon povratka u Njemačku, Scholz je odbio odgovoriti na izravno pitanje o tome je li mu predsjednik Joe Biden pokazao konkretne dokaze koji podupiru tvrdnje da Kina razmatra isporuke oružja Rusiji.

“Svi se slažemo da ne smije biti isporuka oružja, a kineska vlada je izjavila da ih neće isporučivati”, rekao je kancelar novinarima nakon sastanka s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen u nedjelju.

“To je ono što zahtijevamo i pazimo na to”, dodao je Scholz.

Von der Leyen je bila manje izbjegavajuća i priznala je da “zasad nemamo dokaza za to”, ali je upozorila da će Zapad ostati oprezan i “promatrati” usklađenost Pekinga. Međutim, izbjegla je reći hoće li EU sankcionirati Kinu, odbacivši to kao “hipotetsko pitanje na koje se može odgovoriti samo ako postane stvarnost i činjenica”.