Sedam francuskih škola zatvoreno zbog najezde stjenica

Francuska je bila prisiljena zatvoriti sedam škola zbog sve veće zabrinutosti oko najezde stjenica, rekao je ministar obrazovanja.

“Stjenice su otkrivene na različitim razinama u… vjerujem 17 institucija, a trenutno dok vam se obraćam, sedam je institucija zatvoreno iz tog razloga”, rekao je Gabriel Attal za France 5 televiziju.

Francuska vlada održala je niz sastanaka ovog tjedna kako bi ispitala sve veći broj prijavljenih slučajeva stjenica u vrijeme kada je Francuska domaćin Svjetskog kupa u ragbiju i priprema se za domaćinstvo Olimpijskih igara u Parizu 2024.

Ranije u petak, ministarstvo obrazovanja reklo je u izjavi za agenciju France-Presse da je zatvoreno pet škola s ukupno 1500 učenika.

Ranije ovog tjedna vlasti su objavile da su dvije škole – jedna u Marseilleu i druga u Villefranche-sur-Saoneu u blizini Lyona u jugoistočnoj Francuskoj – zatvorene zbog dezinsekcije.

Vjeruje se da je desetina svih francuskih kućanstava imala problema sa stjenicama u posljednjih nekoliko godina, što je obično zahtijevalo operaciju suzbijanja štetočina koja košta nekoliko stotina eura i koju je često potrebno ponavljati.