Foto: Steve Eason

“LGBT+ prava” su najvažnije “vrijednosti i teško stečene slobode” koje “nas” razlikuju od ruskog predsjednika Vladimira Putina, napisao je u petak Richard Moore, šef MI6, britanske tajne obavještajne službe.

Moore nije precizirao je li njegova upotreba “nas” referenca na Ujedinjeno Kraljevstvo, Anglosferu ili širi Zapad.

Svoje je osjećaje izrazio putem Twittera, povezujući svoje primjedbe s tekućim sukobom između Rusije i Ukrajine. Uključio je akronim od “LGBT+ Mjesec povijesti”, uz “LGBT+” za “Lezbijka, gej, biseksualac, trans+”.

Napisao je: “Uz tragediju i razaranje koji se odvijaju tako uznemirujuće u Ukrajini, trebali bismo se prisjetiti vrijednostima i teško stečenim slobodama koje nas razlikuju od Putina, a ponajviše LGBT+ prava. Stoga nastavimo s našim nizom tweetova povodom #LGBTHM2022.”

Moore je istaknuo “skupinu za podršku LGBT+” unutar MI6 kako bi ilustrirao svoj naglasak na “LGBT+ pravima” kao primarne filozofije koja razlikuje “nas od Putina”.

Pod Mooreovim vodstvom, MI6 je nedavno upozorio britansko obavještajno osoblje na “bijele privilegije”, “hijerarhiju” i “rodne predrasude” kao dio nastojanja da se razvije “raznolika i uključiva kultura” u cijeloj špijunskoj agenciji.

Prije nekoliko tjedana, Times je izvijestio da je MI6 nedavno počeo zapošljavati strance kao dio svoje agende o “raznolikosti”.

Prošle godine, šef obavještajne agencije obećao je da će koristiti resurse MI6 za špijuniranje drugih zemalja kako bi provjerio njihovu usklađenost s obećanjima o “klimatskim promjenama” – koje je nazvao “zelenim špijuniranjem” – kako bi se pozabavio onim što je nazvao “klimatskim hitnim stanjem”.