Britanska nacionalna zdravstvena služba (NHS) možda će biti prisiljena otkazati operacije tumora kao odgovor na koronavirus, upozorio je najviši medicinski šef u Velikoj Britaniji.

Predsjednik Kraljevskog koledža za kirurge, profesor Neil Mortensen, rekao je u utorak da su ustanove NHS-a u cijeloj zemlji već počele obustavljati medicinske postupke „niskog prioriteta“ poput zamjene koljena i kuka, ali upozorio je da će sljedećih tjedana biti ozbiljnijih zahvata koji će možda morati biti otkazani.

Sada smo zabrinuti zbog otkazivanja ili odgađanja operacija poput operacija karcinoma, jer jednostavno nema mogućnosti da se njima može upravljati“, rekao je prof Mortensen za Times Radio.

Ako doživite prometnu nesreću i ozbiljno ste bolesni, a nakon toga trebate otići na odjel intenzivne njege, a nema jedinice intenzivne njege, to će imati ozbiljne posljedice“, upozorio je.

Na primjer, moji kolege u Londonu radeći obilaske odjeljenja izvještavaju da postoje problemi s brojem osoblja na odjelima i brojem osoblja u salama. I onda naravno, ako trebate ići na odjel intenzivne njege, ako je odjel intenzivne njege prepun pacijenata s Covidom, nema mjesta za vas“, rekao je Mortensen.

Mortensen je nastavio s predviđanjem da će vjerojatno doći ljeto prije nego što se ustanove NHS-a vrate u privid normalnosti, nakon što riješe masovne zaostale postupke.

U studenom je NHS otkrio da je broj ljudi koji čekaju preko godinu dana na liječenje dosegnuo najvišu razinu u 12 godina kao rezultat zdravstvenog sustava koji je prioritet dao pacijentima s koronavirusom.

Između travnja i rujna prošle godine provedeno je najmanje 4,4 milijuna pregleda skeniranja manje nego u istom vremenskom razdoblju prošle godine.

Izvještaj tvrtke za zdravstvenu analizu dr. Foster otkrio je u listopadu da je vladina poruka „Ostanite doma, zaštitite NHS, spasite živote“ prestrašila pacijente da potraže liječničku pomoć, što je rezultiralo padom od 90 posto ne-koronavirusa prijema tijekom vrhunca pandemije.

Izvještaj je utvrdio da je broj prijema zbog karcinoma prostate opao za oko 64 posto, zbog raka crijeva za 39 posto, a zbog karcinoma vrata maternice i dojke za gotovo jednu trećinu.

Unatoč pretpostavljenom opterećenju NHS-a, poljske bolnice Nightingale, koje su izgrađene tijekom početka pandemije koronavirusa, ostale su uglavnom prazne.

Statistika Ministarstva zdravstva pokazala je prošli tjedan da se samo 28 pacijenata s koronavirusom nalazi u bolnicama Nightengale, a svi su u poljskoj bolnici u Exeteru.

Vlada je izgradila sedam bolnica po cijeni od 220 milijuna funti, a opet je od travnja u bolnice Nightengale primljeno samo 249 pacijenata s Covid-19.