Šef romske mafije u Grčkoj uhvaćen s 11 tona antiseptičkog gela

Grčka policija zaplijenila je 11 tona antiseptičkog gela iz skladišta koje je u vlasništvu šefa romske mafije koji je želio profitirati uslijed trenutne pandemije korona virusa.

Policija je pronašla medicinsku opremu u skladištu u Elefsini kod Atene koje pripada 40-godišnjem Dimitriou Sefentinoglouu, poznatom i po nadimku “Sefkis”, prenosi portal Proto Thema.

Policija je uspjela zaplijeniti proizvode koji su uvezeni s Cipra, jer antiseptički gel nije sadržavao deklaraciju kako je određeno hitnim mjerama Grčke namijenjenim suzbijanju širenja pandemije.

Policija sada istražuje postoji li opsežnija mreža koja se bavi uvozom medicinskih proizvoda bez deklaracije kako bi se oni prodavali po znatno višim cijenama.

„Sefkis“ je inače šef jedne od najvećih mafijaških skupina u Grčkoj. Banda sačinjena većinom od Roma bila je podvrgnuta istrazi 2017. godine, a vjeruje se da oni stoje iza najmanje 3.000 pljački u vrijednosti od ukupno 50 milijuna eura.

Tijekom istrage te 2017. godine policija je uhitila 115 osoba i zaplijenila stotine skupih satova, 60 luksuznih automobila i velike količine zlata, srebra i dijamanata.

Izvješće policijske agencije Europol otkrilo je da organizirane kriminalne bande koriste pandemiju korona virusa u svoju korist i upozorilo je da bi mnogi mogli prodavati krivotvorenu medicinsku opremu i zalihe.

Naročito je velika potražnja za određenim vrstama zdravstvenih i sanitarnih proizvoda (maske, rukavice, proizvodi za čišćenje, farmaceutski proizvodi), što je stvorilo značajno tržište za krivotvoritelje, prevarante i profitere“, navodi agencija.