Šef Ujedinjenih naroda António Guterres rekao je ovog tjedna da čovječanstvo mora hitno pronaći rješenja za klimatske promjene jer su one “otvorile vrata pakla”.

“Užasne vrućine imaju užasne posljedice”, upozorio je Guterres u svom uvodnom obraćanju u srijedu na samitu UN-a o klimatskim ambicijama u New Yorku.

“Izbezumljeni farmeri gledaju usjeve koje poplave odnose;  temperatura koja uzrokuje bolest; i tisuće koje bježe u strahu dok bjesne povijesni požari,” intonirao je portugalski socijalist.

Ipak, neki hrabri ljudi rade na pronalasku rješenja, “borci i pioniri” koji utiru put naprijed, primijetio je s nadom.

Ti klimatski pioniri uključuju aktiviste koji “odbijaju biti ušutkani”, autohtone narode “koji brane svoju zemlju od klimatskih ekstrema”, izvršne direktore “koji transformiraju svoje poslovne modele” i financijere “koji financiraju pravednu tranziciju”, izjavio je.

Oni također uključuju gradonačelnike koji se “kreću prema budućnosti bez ugljika” i vlade “koje rade na iskorijenjivanju fosilnih goriva i zaštiti ranjivih zajednica”, dodao je.

Šef UN-a rekao je da je iznio “Agendu ubrzanja” pozivajući vlade razvijenih zemalja da “dostignu neto nulu emisije ugljika što je moguće bliže 2040.”, a gospodarstva u razvoju “što je moguće bliže 2050.”.