Svijetu je potrebna sveobuhvatna razina multilateralnog upravljanja koja može ostaviti postrani problematične „nacionalne interese“, rekao je u četvrtak generalni tajnik UN-a Antonio Guterres, dok se žalio da postojeće UN-ove institucije poput Vijeća sigurnosti imaju zube, ali „pokazuju malo ili nimalo apetita za grickanje.

Dok je svjetsko tijelo u petak obilježilo 75. obljetnicu usvajanja UN-ove Povelje, Guterres je rekao kako treba „preispitati način na koji države surađuju.“

Oglas:

     

Potreban nam je umreženi multilateralizam, koji okuplja UN-ov sustav, regionalne organizacije, međunarodne financijske institucije i druge. A potreban nam je inkluzivni multilateralizam, oslonjen na neizostavne doprinose civilnog društva, poslovanja, gradova, regija i, posebno, s većom težnjom ka glasovima mladih“, rekao je Guterres na virtualnoj konferenciji za novinare u četvrtak.

On dodaje da vlade 21. stoljeća više nisu jedina politička stvarnost i oličenje moći, dodajući „potreban nam je učinkovit multilateralizam koji može djelovati kao instrument globalnog upravljanja tamo gdje je to potrebno.“

Problem je što današnjem multilateralizmu nedostaju razmjer, ambicija i zubi. A neki od instrumenata koji imaju zube pokazuju malo ili nikakav apetit da zagrizu, kao što je to nedavno bio slučaj s poteškoćama u kojima se nalazi Vijeće sigurnosti“, rekao je.

Odgovarajući na pitanja što je točno UN postigao tijekom tri četvrtine stoljeća, Guterres je rekao da je „izbjegnut barem treći svjetski rat koji su mnogi predviđali.

Imali smo ono što su mnogi zvali ‘dug mir’ s mnogo malih sukoba, ali sukobe u kojima se velike sile nisu miješale jedna s drugom.


UN javno podržao nasilnike iz Antifa-e, pa nakon niza kritika obrisao objavu