Šef UN-a zahtijeva „globalni plan cijepljenja“ i ravnomjernu raspodjelu cjepiva

Objavljeno:

Naša preporuka za vašu humanost: Odreknite se svojih doza i poklonite ih nekome na drugom kraju svijeta.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres zatražio je u srijedu globalni plan cijepljenja, koji koordiniraju i financiraju vlade G20, kako bi se suprotstavio onome što je nazvao „široko neravnomjernom i nepravednom“ raspodjelom cjepiva protiv koronavirusa.

Govoreći pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda na virtualnom sastanku, Guterres je rekao kako je nedavno uvođenje cjepiva dalo nadu svijetu, ali 10 zemalja čini 75 posto svih cjepiva, dok više od 130 država još nije primilo niti jednu dozu.

U ovom kritičnom trenutku pravičnost cjepiva najveći je moralni test pred globalnom zajednicom“, rekao je. „Moramo osigurati da se svi, svugdje, mogu cijepiti što je prije moguće.

Svijet hitno treba globalni plan cijepljenja kako bi okupio sve one koji imaju potrebnu snagu, znanstvenu stručnost i proizvodne i financijske kapacitete.

Bogate države G20 trebale bi uspostaviti hitnu radnu skupinu za stvaranje, koordinaciju, provedbu i financiranje ovog plana, rekao je Guterres, dodajući kako je „spreman potaknuti puni sustav Ujedinjenih naroda u znak podrške ovom naporu“.

Povezani članci

Posljednje objavljeno