Jevgenij Prigožin, šef ruske plaćeničke jedinice Wagner, rekao je da je ruska vojska napala njegove trupe u petak.

“Bili smo spremni učiniti ustupke ministarstvu obrane, predati oružje”, rekao je Prigožin u audio poruci koju su objavili njegovi predstavnici. “Danas su, vidjevši da nismo slomljeni, izveli raketne napade na naše pozadinske logore.”

Šef Wagnera rekao je da se “zlo” ruskog vodstva mora zaustaviti.

“Oni koji su uništili naše momke, koji su uništili živote mnogih desetaka tisuća ruskih vojnika, bit će kažnjeni. Molim da nitko drugi ne pruža otpor”, rekao je Prigožin.

“Ima nas 25.000 i shvatit ćemo zašto se događa kaos u zemlji”, dodao je.

Šef Wagnera rekao je da provodi marš za “pravdu” kao odmazdu protiv ruskog vojnog vodstva, a ne kao “državni udar”.

Navodni napad na Wagnerove snage dogodio se samo nekoliko sati nakon što se Prigožin obrušio na ruske vojne čelnike, rekavši da su prevarili predsjednika Vladimira Putina da pokrene invaziju na Ukrajinu.

Rusko ministarstvo obrane odbacilo je Prigožinove tvrdnje o napadu, rekavši da navodi čelnika Wagnera “ne odgovaraju stvarnosti i da su informativna provokacija”.

U videu objavljenom na Telegramu ranije u petak, Prigožin je dao vatrene komentare koji kritiziraju razloge Rusije za početak napada na Ukrajinu, koji je započeo 24. veljače prošle godine.

Prigožin je naveo da rusko ministarstvo obrane “pokušava prevariti društvo i predsjednika i reći nam kako je došlo do sulude agresije iz Ukrajine i da su nas planirali napasti s cijelim NATO-om”.

Šef Wagnera nazvao je službeno opravdanje Kremlja za rat “lijepom pričom”.

“Specijalna operacija je pokrenuta iz drugog razloga”, rekao je Prigožin, referirajući se na preferirani termin ruske vlade za invaziju.

Prigožin je tvrdio da je napad na Ukrajinu pokrenut kako bi ruski ministar obrane Sergej Šojgu mogao postati maršal i dobiti vojna priznanja. Čin maršala najviši je u ruskoj vojsci, a dosad je tu titulu dobio samo jedan bivši ministar obrane.

Suprotno tvrdnjama Moskve, Prigožin je također rekao da rat nije bio potreban da bi se “demilitarizirala ili denacificirala Ukrajina”.

Putin je rekao da je ruski napad na susjeda bio neophodan kako bi se očistili “nacisti” iz vodstva zemlje, pokušaj apeliranja na povijesni ponos Rusije zbog pobjede nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu. Ipak, argument je u suprotnosti s činjenicom da je ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskky Židov, kao i mnogi njegovi suradnici.

Šef Wagnera rekao je da je invazija bila pokušaj stjecanja “materijalne imovine” za podjelu među ruskim elitama.

Ruski nacionalni antiteroristički odbor kritizirao je Prigožinove tvrdnje u vezi s navodnim napadom na Wagnerove snage.

“Optužbe širene u ime Jevgenija Prigožina nemaju činjeničnu osnovu. Zato je FSB pokrenuo kazneni postupak na temelju ovih izjava za pozivanje na oružani državni udar”, rekao je odbor.

Autor: Ivica Mandekić