Šef Svjetske Zdravstvene Organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus suočen je s optužbom da je kao jedan od vodećih ljudi u prijašnjoj etiopskoj vladi sudjelovao u odlukama vezanim uz rad sigurnosnih službi koje su sprovodile represivne mjere protiv svojih političkih i etničkih suparnika, koje su uključivale „ubijanje, nezakonito uhićenje i mučenje građana“.

Američki ekonomist David Steinman, koji je bio ominiran za Nobelovu nagradu za mir, optužio je Ghebreyesusa pred Međunarodnim kaznenim sudom da je bio jedan od trojice dužnosnika koji su nadgledali i rukovodili etiopskim sigurnosnim službama u razdoblju između 2013. i 2015. godine. Ghebreyesus je bio ministar zdravstva od 2005. do 2012. godine, te ministar vanjskih poslova od 2012. do 2016. godine, kao član vladajuće komunističko-nacionalističke stranke Tigray People’s Liberation Front (TPLF).

Steinman ga optužuje da je bio „ključna osoba u donošenju odluka vezanih uz sigurnosne službe i njihove postupke“.

Opružbe su uslijedile nakon što je etiopski general Berhanu Jula, zapovjednik etipske vojske, prošli mjesec pozvao na opoziv Ghebreyesusa s mjesta šefa WHO-a i optužio ga za aktivno pomaganje teroristima i separatistima u regiji Tigray, te pomaganje u krijumčarenju oružja istima. Ghebreyesus je te optužbe odbacio.

Samim tim što je bio visoki dužnosnik TPLF-a, Ghebreyesus je bio jedan od ključnih etiopskih dužnosnika koji su imali kontrolu nad sigurnosnim službama“, objašnjava Steinman. „Teško je za povjerovati da on nije imao uvid u aktivnosti službi, uključujući zastrašivanja, te proizvoljna i nezakonita uhićenja.

Steinman pritom kao dokaze citira izvješća State Departmenta os stanju ljudskih prava, kao i izvješća organizacija poput Human Rights Watch, Amnesty International i sveučilišta u Birminghamu.

Niti jedno od spomenutih izvješća ne imenuje Ghebreyesusa osobno, kao niti nekog drugog člana etipske vlade, već se fokusiraju na slučajeve ubojstava i nezakonitih uhićenja koje su provodile sigurnosne službe i vrijeme dok je Ghebreyesus bio član vlade.

Usprkos tome, Steinman je osobno optužio šefa WHO-a za „sudjelovanje u politici genocida“ koju su sprovodili njegovi podređeni. Pritužba sudu navodi da je Ghebreyesus nagledao i rukovodio politiku „ubijanja i zlostavljanja pripadnika etničkih skupina Amhara, Konso, Oromo, kao i raznih drugih s ciljem uništenja njihove etničkih skupina u cijelosti ili djelomično“.

Međunarodni kazneni sud sad bi trebao odlučiti hoće li postupiti prema ovoj pritužbi i uvažiti ju te pokrenuti istragu protiv Ghebreyesusa. Kao šef Svjetske Zdravstvene Organizacije, Ghebreyesus ima diplomatski imunitet.

To ipak ne znači ne sud ne može pokrenuti istragu protiv njega, no to bi bilo prvi put da sud pokreće istragu protiv aktivnog dužnosnika UN-a.