Seksualna edukacija: Djeca u TV studiju postavljaju pitanja golim odraslim osobama

Danska TV emisija za djecu „Ultra Strips Down“ koja se navodno bavi edukacijom djece po pitanju odrastanja, u svoj je program uvrstila prezentaciju golih muških i ženskih tijela gdje odrasli dobrovoljci stoje goli u studiju pred publikom sastavljenom od osnovnoškolaca koji im postavljaju pitanja o njihovim spolnim organima.

Publika je sastavljena od djece u dobi od 11 do 13 godina koja golim odraslim osobama u studiju postavljaju razna pitanja na koja ovi odgovaraju, a cilje emisije navodno je seksualna edukacija i promicanje pozitivnog razmišljanja o tijelu i borba protiv sramljenja svog tijela.

Tvorci emisije izjavili su da je njihov glavni motiv razbijanje ideje da postoji savršeni tip tijela. Prošla emisija fokusirala se na kožu i dlakavost. Djeca su pritom osobe koje su se skinule gole pred njima u studiju pitala pitanja poput „s koliko godina su vam počele rasti dlake na intimnim dijelovima“, te „jeste li zadovoljni sa svojim intimnim dijelovima tijela“.

Iako Danska kao zemlja ima relativno pozitivan stav prema golotinji i nudizmu, ova emisija izazvala je mnoge kritike, poglavito stoga što se radi o pubertetskoj djeci koja su na ovaj način izložena golotinji odraslih osoba.

TV kuća na kritike je odgovorila komentarom da se radi o „edukativnoj emisiji za djecu i obitelji koje su u stanju imati zdrav razgovor o tome kako izgledaju ljudska tijela“, pritom očito insinuirajući da su obitelji koje ne žele svoje 12-godišnju djecu držati u istoj prostoriji sa skupinom golih odraslih osoba zaostale.