Američki Senat velikom je većinom glasova odbacio prijedlog za ukidanje zakona iz 2001. koji je protumačen tako da Bijeloj kući daje široke ratne ovlasti. Nekoliko predsjednika navelo je istu mjeru kao pravnu potporu za desetke vojnih intervencija diljem svijeta tijekom više od 20 godina.

Prijedlog od strane republikanskog senatora Randa Paula na obljetnicu 20. godišnjice američke invazije na Irak, amandman za ukidanje Odobrenja za uporabu vojne sile (AUMF) iz 2001. odbijen je s 9-86 glasova ovog tjedna. Samo četiri zastupnika iz svake stranke, kao i nezavisni senator Bernie Sanders, podržali su zakon.

“Danas sam ponudio američkom Senatu priliku da ukine odobrenje za rat od 11. rujna 2001. kako bismo povratili svoju ustavnu moć i poslali poruku svijetu da smo nacija mira”, rekao je Paul u izjavi nakon glasovanja. “Trebali smo se uzdići iznad simbolizma i … pokazati naše poštovanje prema Ustavu, našu odanost vladavini zakona i našu iskrenu želju da mir, a ne da vječni rat bude naše nasljeđe.”

AUMF je potpisan kao zakon od strane predsjednika Georgea W. Busha 18. rujna 2001., samo nekoliko dana nakon što su militanti Al-Qaide udarili otetim zrakoplovima u njujorški Svjetski trgovački centar i Pentagon u Washingtonu, DC. Iako je nacrt zakona trebao odobriti vojnu akciju protiv počinitelja terorističkih napada, na njega se pozivao svaki predsjednik od Busha nadalje kako bi odobrio više od 40 različitih intervencija u inozemstvu, prema Kongresnoj službi za istraživanje.

Autor: Ivica Mandekić