Odsutnost prirodnog okruženja našim životima dobrim je dijelom uzrok brojnih fizičkih i mentalnih problema s kojima se nosimo u modernim vremenima neprirodnih vrijednosti i društvenih normi. Ipak, neke jednostavne metode uvijek su tu da olakšaju svakodnevicu, a šetnja šumom jedna je od najugodnijih.

Planinarenje i duge pješačke rute mnogima će se učiniti prenapornima da bi uopće pokušali ponovno dotaknuti prirodu. Neki će kao izgovor naći uobičajeno „nemam vremena“, jer neki šumarak se možda učini predalekim.

Ipak, šuma, čisti zrak, svježina, zelenilo i bujna priroda upravo su ono što ljudima često nedostaje, a da to ne shvaćaju.

Pobjeći iz svakodnevice u bogatstvo prirode sasvim sigurno neće riješiti neplaćene račune, kredite i ostali teret s kojim se mnogi od nas bore. No, mali „bijeg“ svakako nosi sa sobom mir i mentalno oslobođenje daleko od sustavnih problema.

Mediji godinama serviraju savjete o meditaciji ili nekom drugom obliku opuštanja. Međutim, to ne ide svima od ruke. S druge strane, nešto jednostavno poput šetnje šumom ima također odličan utjecaj na psihu.

Šuma, zelenilo i mir imaju svoju moć koju ne treba podcijeniti, još manje omalovažavati. Pritom u topla vremena vrijedi iskušati biti bos, u punom kontaktu sa zemljom i okolinom koja nas okružuje.

Šetnja šumom ne zahtjeva zakazivanje sastanaka, recepte, istraživanje po Google-u ili bilo koji drugi oblik najave ili ugovaranja sastanka. Nema nuspojava ni potrebe za pretjeranim naprezanjem. Dovoljno je jednostavno izaći, prošetati, sjediti ili čak ležati… Pozitivna energija i mir su zajamčeni.