„Ševite za Dansku“ – seks kampanja proizvela baby boom u samo nekoliko mjeseci

57543563c36188793b8b4574

Zabavna reklamna kampanja, pokrenuta prije devet mjeseci, bila je pun pogodak za dansku pronatalitetnu politiku. Zemlju sada čeka baby boom u ljetnim mjesecima. U razdoblju od lipnja do kolovoza trebalo bi biti rođeno 16.200 beba, što je 1.200 više od prošle godine.

Nikad nisam doživjela ovakav porast, čitav svoj radni vijek. Uobičajeno je da po ljeti ima više porođaja nego po zimi, ali ovakav porast me čudi“, kaže Ann Fogsgaard, koja radi kao primalja već 30 godina.

Sve je započelo sa simpatičnom reklamom agencije Spies Travel pod sloganima „dajmo svijetu više djece“ i „učini to za mamu“, aludirajući na to da su parovi opušteniji i češće se upuštaju u seksualne odnose za vrijeme godišnjih odmora i turističkih putovanja.

vibrus_tribun

Glavni grad Kopenhagen imao je malo ozbiljniji pristup, aludirajući u svojim reklamama na to da „nećete dovijeka biti plodni, biološki sat polako ističe“.  Na radiju su se pak vrtili džinglovi prigodno nazvani „Ševite za Dansku“ (Knald for Danmark).

Vjerovatno se ne može povećanje broja poroda pripisati našoj kampanji, ali sigurni smo da je pridonijela jednim dijelom, radi čega nam je vrlo drago“, kaže zamjenica gradonačelnika zadužena za zdravstvo, Ninna Thomsen, dodajući kako je bila iznenađena time što se istovremeno pojavilo toliko raznovrsnih kampanja sa sličnom porukom.

Danska je jedna od zemalja gdje se ljudi vole zabavljati i doista uživaju u životu – problem je što žele imati djecu kasnije u životu, a samim time i manje djece.

Ali trud se isplatio. Danci će imati povećanje od 14% u novorođenima ovog ljeta u odnosu na prošlu godinu. Nacionalni ured za statistiku kaže kako je već u prvom tromjesečju ove godine rođeno 1.000 djece više u odnosu na isto razdoblje 2015. godine.

Godišnji broj novorođenih mogao bi prijeći 60.000 po prvi put nakon šest godina, naravno ako Danci nastave istim tempom sa svojim reproduktivnim aktivnostima. Posljednja loša godina za Dansku bila je 2013., sa 4.000 novorođenih manje, što je najniža vrijednost od 1987. godine.

2010. godine prosječna starost novopečenih roditelja bila je 29.1 godina, čitavih pet godina više od prosjeka u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća.

Ševite za Hrvatsku! A da bi zadovoljstvo bilo potpuno, posjetite Vibrus

Izvor: RT

Autor: Sponzorirani članak