Trojac iz britanskog grada Rotherhama, koji je najprije uhićen i kasnije osuđen zbog dugogodišnjeg vođenja pedofilskog lanca i podvođenja, te silovanja maloljetnica, primio je ukupno pola milijuna funti od države za pokrivanje troškova pravne pomoći.

Arshid, Basharat i Bannaras Hussain prijavili su se kao socijalni slučajevi i zatražili od države da im pruži besplatnu pravnu zaštitu, unatoč tome što posjeduju benzinsku pumpu, kiosk, farmu jaja i nekoliko nekretnina.

[do_widget id=text-53]

Tijekom 2016. godine pruženo im je 370.000 funti za troškove njihove obrane, te još oko 100.000 funti kroz ostale troškove vezane uz sam postupak. Žrtve dotle nisu primile nikakvu kompenzaciju niti novčanu pomoć od države.

Sammy Woodhouse, jedna od njihovih žrtava, s pravom je ogorčena na državu koja više brine za kriminalce nego za žrtve.

Katastrofalni razmjeri rasističkih zlostavljanja djevojčica u Britaniji

Nešto treba učiniti kako bi se ovi ljudi prestali smijati i izigravati sustav, te parazitirati na novcu poreznih obveznika. Obitelj Hussain ima hrpu novaca, sigurno su mogli sami platiti svoje odvjetnike, no vjerojatno su sve staviti na ime drugih ljudi, to je sramota.

Čini mi se da pravni sustav nije stvoren kako bi štitio žrtve jednog od najgorih slučajeva zlostavljanja, mučenja i podvođenja u ovoj zemlji.

Odvjetnik David Greenwood koji zastupa ukupno 86 žrtava, kaže da njih čak 70 još nije dobilo nikakvu odštetu, a njih desetak je primilo iznose u visini od 2.000 funti.

Neke od djevojaka koje su bile žrtve zlostavljača imale su samo 11 godina. Arshid Hussein osuđen je na zatvorsku kaznu od 35 godina, Basharat je osuđen na 25 godina, a Bannaras na 19 godina zatvora.