Eritrejski imigrant koji je 2018. godine gurnuo ženu i dijete pred nadolazeći vlak na kolodvoru u Frankfurtu, neće izdržavati zatvorsku kaznu jer navodno ima psihičke probleme, ali jedna od njegovih žrtava smatra da je on točno znao što radi.

Eritrejac, 41-godišnji Habte Araya, kojeg je svojedobno u kampanji 2017. za promicanje „uspješne integracije“ koristila švicarska Agencija za pomoć radnicima, ispričao se zbog svojih postupaka na sudu putem svog odvjetnika.

U srpnju 2018. Araya je na prugu gurnuo 40-godišnju majku i njenog 8-godišnjeg sina. Majka je jedva uspjela pobjeći od naleta dolaznog ekspresnog vlaka ICE tijekom incidenta, ali njezin je sin poginuo prije nego što ga je uspjela spasiti.

Araya je nakon zločina pobjegao, ali svjedoci i policajac izvan dužnosti su ga progonili te je pritvoren ubrzo nakon zločina.


Eritrejski ubojica koji je gurnuo 8-godišnjaka u Frankfurtu već je otprije na tjeralici švicarske policije


Araya, otac troje djece, ne samo da je gurnuo obje žrtve na prugu, već je, nakon što je završio, napao i 78-godišnju bivšu školsku učiteljicu Gerlinde S., bezuspješno pokušavajući i nju gurnuti pred vlak..

Iako se smatra da Araya ima psihičke probleme, Gerlinde S. rekla je njemačkom časopisu Bild: „Teško mi je to prihvatiti. Imam dojam da je taj čin bio vrlo isplaniran. Počinitelj je odabrao žrtve manje tjelesne mase. A ono što je posebno vidljivo je kako je bijeg bio planiran. Pobjegao je izvan grada i sigurno je odabrao platformu 7, jer je odatle vrlo lako pobjeći. Sigurno je također odabrao dobro vrijeme kako bi mogao bježati preko pruga.

Umirovljenica je pretrpjela duboku psihološku traumu ne samo zbog svog iskustva sa smrću, već i zbog prisustva kada je dječak izgubio život pred majkom. Majčini krikovi opisani su kao nepodnošljivi.

Jako mi je žao“, citirao je odvjetnik svog klijenta, međutim, dječakov otac odbio je ispriku, prenosi češki novinski portal Novinky.

Moj klijent neće prihvatiti ispriku jer nema izgovora za ono što se dogodilo“, rekao je odvjetnik dječakova oca na sudu.


Eritrejac koji je ubio 8-godišnjaka bio je model na plakatu za „uspješnu integraciju“ u Švicarskoj


Prema preliminarnom psihijatrijskom izvješću, Eritrejac nije kazneno odgovoran zbog psihičke bolesti, pa uopće nije optužen, međutim, tužiteljstvo pokušava osigurati njegov dugoročni smještaj u psihijatrijskoj ustanovi, jer ga smatraju opasnim.

Stravičan zločin, koji je izazvao burnu raspravu o imigraciji u zemlji, bio je na vrhu naslovnica i TV vijesti. Incident je također potaknuo stotine građana na uobičajenu patetiku polaganja vijenaca, svijeća i plišanih životinja na mjestu ubojstva.

Habte Araya živio je u Švicarskoj od 2006. godine, gdje je pet godina kasnije dobio stalno prebivalište.

Do 2019. godine smatrao se primjerom uspješne integracije, pa je čak bio prikazan i u oglasu u Švicarskoj koji je pokazao „uspjeh“ integracije njega i drugih imigranata, ali tada se njegovo ponašanje naglo preokrenulo. Zbog mentalnih problema, prije napada već je bio na liječenju.

Dodajmo da je prošle srijede irački imigrant svojim vozilom pregazio više motociklista na više lokacija u Berlinu, uslijed čega je šest ozlijeđenih, od kojih su tri teže. Iračanin je također označen kao „psihijatrijski slučaj“, unatoč tome što je vrištao „Allahu Akbar“ nakon što je izašao iz vozila i položio prostirku za molitvu. Taj je čovjek također na Facebooku objavio da želi biti mučenik izvršivši napad vozilom.