Sindikat policijskih službenika Slovenije predlaže da se preventivno cijepe policajci koji rade s ilegalnim migrantima. Vojnicima koji rade na istim poslovima dostupno je na izbor nekoliko cjepiva, ali ne i policajcima, upozorio je sindikat. Pozvali su i na uspostavljanje protokola za policijsko postupanje kod sumnji na zarazne bolesti.

Shema cijepljenja predviđena je za pojedine grupe policajaca, prema njihovom radu, pojašnjeno je u priopćenju. Većina cijepljenja planirana je za policijske službenike koji su upućeni na rad u inozemstvo. Policijski službenici koji su otišli u Sjevernu Makedoniju cijepljeni su protiv difterije, tetanusa, pertusisa, zaušnjaka, rubeole, hepatitisa A i B te tifusa. Također su obavili cijepljenje protiv ospica, koje je također provedeno po potrebi, javlja Demokracija.

Dodatna cijepljenja dostupna su i pripadnicima posebne policijske jedinice, policijskim službenicima Centra za strance i policijskim službenicima koji su pojedinačno raspoređeni u inozemstvu. Preostali policajci imaju pravo na cijepljenje protiv krpeljnog meningoencefalitisa i gripe.

Međutim, oni nemaju pravo na druga cijepljenja, iako se susreću i imaju kontakte s migrantima iz istih područja, poput policijskih službenika koji su upućeni u Sjevernu Makedoniju“, naglasio je sindikat.

Sindikat je također upozorio na nejednakost u odnosu na vojnike koji sudjeluju u mješovitim patrolama. Vojnici su cijepljeni protiv hepatitisa A i B, tifusa, tetanusa, difterije, ospica i pertusisa. Također su naglasili da, prema njihovim informacijama, necijepljeni vojnici imaju pravo odbiti upućivanje radi obavljanja poslova vezanih uz imigrante i ne provoditi postupke s imigrantima.

Kao rezultat toga, sindikat je podnio inicijativu Ministarstvu unutarnjih poslova i policiji da se, u okviru zaštite bolesti, razotkriju bolesti kojima se službenici mogu zaraziti prilikom kontakta s ilegalnim imigrantima i osigurati cijepljenje na način koji se odnosi na vojnike i policajce koji se šalju u inozemstvo.

Slovenski policijski sindikat također želi protokol za postupanje službenika kod sumnji na zaraznu bolest. Žele da protokol također propisuje da se „barem u prvom stadiju navodne infekcije savjetuje izbjegavanje socijalnig i drugih kontakata službenika s okolinom, tj. s obitelji i kolegama, kako to predlaže medicinska struka“.