„Sindrom nemirnog anusa“ zabilježen kao jedna od posljedica COVID-19

Dobro je poznato da simptomi COVID-19 mogu uključivati ​​jake glavobolje, gubitak okusa i brojne neurološke poremećaje, međutim, jedan je pacijent nedavno otkrio “intimnu” nuspojavu.

77-godišnjem muškarcu iz Japana dijagnosticiran je “sindrom nemirnog anusa” nekoliko tjedana nakon što se oporavio od COVID-19, prema medicinskom izvješću dostavljenom BMC-u za zarazne bolesti.

Neimenovani muškarac prvotno je primljen u Medicinsku sveučilišnu bolnicu u Tokiju nakon pozitivne dijagnoze COVID-19, a nakon 21 dana liječenja ponovno je mogao normalno disati, otkrio je tim japanskih istraživača predvođen dr. Itaru Nakamura.

Međutim, čovjek je patio od anksioznosti i nesanice nakon što su mu se pluća oporavila … tada se pojavilo još jedno pitanje koje se odnosilo na njegov anus.

Prema izvješću, nesretno stanje ostavilo je Japanca s  “nemirnom, dubokom analnom nelagodom” 10 cm od međice između njegovih genitalija i anusa.

Pacijent je počeo osjećati potrebu za kretanjem, pri čemu mu se stanje poboljšavalo tijekom vježbanja, ali se pogoršavalo pri pokušaju odmora. Situacija je bila osobito teška u večernjim satima i očito da mu ni velika nužda nije olakšavala patnje.

Liječnici su proveli niz testova, uključujući kolonoskopiju, ali nisu otkrili ništa abnormalno.

Došli su do zaključka da je stanje moglo biti uzrokovano samo korona virusom, što ga čini prvom ikada dokumentiranom dijagnozom “sindroma nemirnog anusa” koja je povezana s ovom bolesti.

Sindrom se opisuje kao varijanta “sindroma nemirnih nogu”, češćeg neurološkog poremećaja koji se u prošlosti zapravo opažao među pacijentima s COVID-19. Međutim, takvu analnu nelagodu nakon infekcije korona virusom medicinski stručnjaci dosad nisu zabilježili.

Izvješće zaključuje da je pacijentu na kraju propisan lijek protiv tjeskobe klonazepam kako bi se ublažila njegova nelagoda. Čovjeku se nastavlja poboljšavati liječenje nakon deset mjeseci, ali nije jasno hoće li mu se simptomi vratiti kad prestane koristiti lijekove.