Sirija: Američke optužbe o masovnim pogubljenjima i krematoriju su „holivudske izmišljotine“

Sirijska vlada odbacila je američke tvrdnje o masovnim pogubljenjima u Saydnaya vojnom zatvoru pored Damaska, nazvavši ih „holivudskim pričama koje nemaju veze sa stvarnošću“.

Pomoćnik američkog državnog tajnika Stuart Jones izjavio je da se svakodnevno u tom zatvoru vješa po 50 zatvorenika, te da se njihova tijela kremiraju da bi se prikrili dokazi o masovnim pogubljenjima.

Jones je optužio sirijski režim da „tretira opozicijske snage i civile na jednak način, sistematski vrši otmice i mučenja civila, premlaćivanja, elektrošokove, silovanja i ubojstva“.

Jones je još nadodao da se „zvjerstva događaju uz bezrezervnu podršku Rusije i Irana“.

Režim mora zaustaviti napade na civile i opozicijske snage, a Rusija mora snositi odgovornost da osigura pridržavanje tih smjernica od strane sirijskog režima.

Sirijsko ministarstvo vanjskih poslova odbacile je te optužbe kao „laži i fabrikacije“, te optužilo SAD da traži izliku za vojnu agresiju.

Optužbe američke administracije protiv sirijske vlade, te priče o krematoriju u zatvoru Saydnaya, pored već uzastopnog ponavljanja priča od kazetnim bombama i kemijskom oružju, su obične laži.

Autor: Tribun