Sirija apelira na reakciju UN-a nakon što su francuski i američki zračni napadi ubili preko 140 civila

air-strikes

Francuska neopravdana agresija odnijela je 120 civilnih života, većina su bile žene, djeca i starci, pored još više desetaka ranjenih“, stoji u izjavi sirijskog ministarstva vanjskih poslova.

Masovne žrtve u Toukhan Al-Kubri dogodile su se samo dan nakon što su američki avioni ubili 20 civila u okolici grada Manbij.

Sirijska vlada najstrože osuđuje ova dva masakra koje su počinili francuski i američki vojni zrakoplovi u sklopu takozvane međunarodne koalicije koja šalje bombe i rakete na civile umjesto da ih usmjeri na terorističke bande… Dodajemo da oni koji doista žele sudjelovati u borbi protiv terorizma, to trebaju činiti u koordinaciji sa sirijskom vladom i vojskom.“

U dopisu, koji je sirijsko ministarstvo vanjskih poslova poslalo UN-u stoji i to da se osuđuje kontinuirana potpora od strane SAD-a, Francuske, Saudijske Arabije, Velike Britanije i Katara, terorističkim organizacijama poput Al-Nusra Front i Jaish Al-Islam, unatoč tome što te organizacije imaju očite veze sa Islamskom Državom i Al-Qaedom.

Glasnogovornik američkog ministarstva obrane rekao je da su svijesni civilnih žrtava u Siriji. „Znamo za izvješća o navodnim nedavnim civilnim žrtvama u okolici Manbija. Kao i kod svih ostalih izvješća, pregledati ćemo podatke koje imamo o tom slučaju“, kazao je Matthew Allen u ime američkog ministarstva obrane. „Poduzimamo sve moguće mjere prilikom procesa odabira mete kako bi smanjili mogućnost civilnih žrtava“, dodao je.

Koalicija predvođena SAD-om pruža zračnu podršku pobunjeničkim skupinama koje su uključene u teške borbe protiv Islamske Države u okolici grada Manbija.

U razgovoru za NBC prošlog tjedna, sirijski predsjednik Bashar al Assad rekao je da SAD ne zanima poraz terorista u Siriji, već da ih SAD želi kontrolirati i koristiti.

Stvarnost nam pokazuje da je, od početka američkih zračnih napada, terorizam samo eskalirao i prevladao“, rekao je u razgovoru, dodajući je „tijekom američkih i savezničkih zračnih napada, ISIL ojačao i zauzeo nova područja u Siriji“.

Treba biti odlučan, imati volje. SAD nema volje da porazi teroriste. Ima volje da ih kontrolira i koristi ih, kao što su radili u Afganistanu“, zaključio je Assad.

Izvor: RT