Sirija negira i osuđuje korištenje kemijskog oružja

Foto: Ammar Abdullah / Reuters

Sirijski ministar vanjskih poslova odbacio je optužbe da je sirijska vojska koristila kemijsko oružje u napadu na Idlib, naglašavajući da vojska nikad neće koristiti takvo oružje protiv svojih građana, pa čak niti protiv terorista.

Govoreći na tiskovnoj konferenciji, ministar Muallem je izjavio da je zračni napad sirijske vojske ciljao skladište oružja pobunjenika gdje su militanti ISIL-a i Al-Nusra Fronta držali kemijsko oružje.

Kazao je da je nemoguće da bi vojska, koja ostvaruje značajne pobjede na svim područjima rata u Siriji, koristila zabranjeno kemijsko oružje protiv vlastitog naroda, pa čak niti protiv terorista.

Upitan bi li službeni Damask dopustio istragu incidenta u Idlibu, Muallem je rekao da su dosadašnja iskustva sa sličnim istragama bila obeshrabrujuća.

Muallem je dodao da takva istraga ne smije biti politizirana i mora krenuti iz Damaska, a ne iz Turske, očito aludirajući na izjave iz Ankare koje navode da su neke žrtve odvezene u Tursku na obdukciju.

U međuvremenu, glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitry Peskov, izjavio je da Moskva vjeruje kako će sirijska vojska učiniti sve da spriječi dotok kemijskog oružja u ruke terorista.

Izvor: RT