Sirijska vojska proglasila je pobjedu nad Islamskom Državom, navodeći da je zauzimanjem posljednjeg džihadističkog grada u državi obilježen pad trogodišnje ISIL-ove vladavine nad samoproglašenim kalifatom koji je obuhvaćao velike dijelove Sirije i Iraka.

Vojska se još bori s teroristima u pustinjskom području pored Albu Kamala, posljednjeg grada koje je ISIL držao, u blizini granice s Irakom.

[do_widget id=text-53]

No, zauzimanje grada obilježilo je kraj ISIL-ove domene u Iraku i Siriji. Nakon žestokih borbi u posljednje vrijeme, gdje su se teroristi borili doslovno za svaku kuću i do posljednjeg čovjeka, konačan pad stigao je munjevitom brzinom.

Umjesto borbe do smrti u pograničnim gradovima u dolini Eufrata, većina boraca ISIL-a predala se ili pobjegla, očito uvidjevši da daljnja borba nema smisla.

Nešto militanata i dalje pruža otpor, no radi se o malom broju, neki su se i predali, a ostatak je krenuo prema istočnim i sjevernim selima“, kazao je sirijski vojni zapovjednik o preostalim militantima u okolici Albu Kamala.

U Albu Kamalu su se militanti i dalje žestoko borili, no grad je zauzet doslovno isti dan kad je započeo napad.

IZVORReuters