Sirija traži od SAD-a da plati štetu koju je počinio uništenjem infrastrukture

Foto: Kai Pfaffenbach / Reuters

Sirija želi da SAD i njegovi saveznici plate štetu zbog uništenja infrastrukture, te da snosi pravnu odgovornost za nelegitimno bombardiranje civilnih meta, poručio je službeni Damask UN-u, zahtjevajući prestanak napada američke koalicije.

Sirijska vlada inzistira na obustavi napada, te da članovi nelegitimne koalicije snose političku i pravnu odgovornost za uništenje infrastrukture u Siriji, uključujući odgovornost za kompenzaciju“, poručio je stalni predstavnik Sirije u Ujedinjenim Narodima u pismu naslovljenom na generalnog tajnika UN-a i predsjednika Vijeća sigurnosti.

Napadi, uz sanckije koje su uveli SAD i Europska Unija, ometaju održavanje vitalnih gospodarskih postrojenja i ugrožavaju potencijal razvoja i obnove zemlje.“

Američki zračni napadi nastavljaju s uzimanjem stotina života civila, te vode k potpunom uništenju domova i vitalne infrastrukture, uključujući postrojenja za proizvodnju energenata, poput nafte i plina.

SAD je u više navrata bombardirao brojna naftna polja u Siriji i nalazišta plina, koji su navodno bili pod okupacijom snaga Islamske države.

Ciljanje ISIL-ove ilegalne trgovine naftom, te pripadajuće infrastrukture, je glavna strategija kako američkih, tako i ruskih zračnih napada. No, dok Rusija te napade izvodi u suradnji sa sirijskom vladom, SAD i njegovi saveznici se često nalaze metom kritika zbog svojih indiskriminirajućih napada prilikom čega nikad ne kontaktiraju sirijsku vladu.

Autor: Tribun