Službeni sirijski mediji upozorili su da su na području posljednjeg velikog pobunjeničkog uporišta u Idlibu zamijećeni „tamnoputi muškarci koji govore francuski i engleski“ kako iskrcavaju plinske spremnike nepoznatog sadržaja, a za koje se sumnja da će biti korišteni za novi inscenirani napad kemijskim oružjem, kojeg će potom pripisati sirijskoj vlasti.

Prema izvješću SANA-e, kamion s turskim registracijama krcat plinskim spremnicima „ušao je u Idlib uz zaštitu stranih plaćenika i terorista Jabhat al-Nusre, s ciljem fabriciranja novog incidenta s kemijskim oružjem, te uz sudjelovanja pripadnika Bijelih kaciga“.

Kamion je zamijećen u konvoju tegljača koji su prevozili montažne betonske zidove, koji se kretao prema al-Makhami, koja se povezuje s al-Nusrom.

[do_widget id=text-53]

Oko dvadesetak tamnoputih osoba koje govore francuski i engleski nadgledalo je ukrcaj plinskih spremnika.

Izvješće dodaje da je u ponedjeljak popodne isti kamion „transportirao pošiljku spremnika na nepoznatu lokaciju u Jisr al-Shughour, te još jednu pošiljku u Hamu, pod zaštitom skupine terorista“.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je upozorio Zapad da ne izaziva s kreiranjem provokacija u području Idliba.

Nova provokacija u režiji Zapada je u pripremi kako bi se omele antiterorističke operacije u Idlibu“, izjavio je Lavrov na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji sa sirijskim kolegom Walidom Muallemom.

Prema riječima sirijskom ministra, Bijele kacige otele su 44-ero djece na području Idliba s namjerom da ih koriste u insceniranom kemijskom napadu.

Iza pseudo-organizacije Bijele kacige, nalaze se britanske obavještajne službe koje ih sponzoriraju i vode. One se nalaze iza fabriciranih scenarija s kemijskim oružjem, a sada pripremaju novu takvu situaciju u Idlibu“, izjavio je Muallem.

Idlib je posljednje veliko uporište pod kontrolom takozvanih „umjerenih pobunjenika“ koje zdušno podupiru zapadne sile, a za koje se ispostavilo da su povezani s raznim terorističkim islamističkim skupinama. Očekuje se da bi uskoro sirijska vojska mogla pokrenuti napad na to područje s ciljem oslobađanja posljednjeg jačeg uporišta i izbacivanja pobunjenika i terorista iz južne Sirije.