Mladi Sirijac uspio je izbjeći deportaciju i zatvorsku kaznu nakon što ga je švedski sud osudio zbog silovanja 12-godišnje djevojčice u javnom zahodu u gradu Borås.

Okružni sud u Boråsu početkom ovog tjedna osudio je Mustafu, starog 18 godina, na sastanke „brige o mladima“ koji počinitelje upoznaju s temama o spolu, društvenim normama i osjećajima nakon što je silovao 12-godišnjakinju u veljači ove godine, Nyheter Izvještava Idag.

Prije silovanja, Mustafa i mlada djevojka prvi su put stupili u kontakt u popularnoj aplikaciji za društvene mreže Snapchat – aplikaciji za razmjenu poruka koja omogućava korisnicima razmjenu slika i videozapisa koji nestaju nakon što ih pregledaju. Prema izjavama koje su pročitane tijekom sudskog postupka, Mustafa je prvo kontaktirao mladu djevojku, tvrdeći da želi „prijateljicu s kojom bi mogao vježbati švedski“.

Njih dvoje su se prvi put sreli 27. veljače na igralištu u Annelundsparkenu, u Boråsu, gdje je djevojku odmah odveo u javni zahod gdje ju je silovao.

Tijekom razgovora s policijom, mlada žrtva ispričala je detalje o silovanju. Počinitelj je, međutim, negirao da je ikad bio u zahodu. Također je tvrdio da nije znao za stvarne godine djevojčice. Međutim, na temelju podataka dobivenih iz povijesti chata između njega i mlade djevojke, okružni sud znao je da je Mustafina tvrdnja lažna.

Prema dostupnim informacijama, Mustafa je prvi put došao u Švedsku preko Grčke u jeku migrantske krize 2015.-2016.

Sud je Mustafu osudio za silovanje djece i seksualno uznemiravanje, ali mu je izrekao mu tipičnu „švedsku“ kaznu – 150 sati skrbi za mladež, koja uključuje deset razgovora tijekom tri mjeseca o vezama, rodnim normama, osjećajima, „piramidi nasilja“ i drugim temama.

Mišljenje dobiveno od socijalnih službi pokazuje da Mustafa ima posebnu potrebu za njegom i da je pristao na ugovor za mlade koji se sastoji od deset razgovora koje su predložile socijalne službe. U tom smislu, okružni sud smatra da je najprikladnija sankcija predložena briga za mlade“, napisao je okružni sud.

Sirijski migrant otprije je bio poznat vlastima po prethodnim presudama, uključujući onu zbog snimanja muškarca pod tušem i prenošenja videozapisa na Snapchat.