Sirijski dužnosnici zaprijetili su legitimnim pravom na samoobranu protiv izraelske agresije, pri čemu su kao glavnu moguću metu istaknuli međunarodnu zračnu luku u Tel Avivu ukoliko UN-ovo Vijeće sigurnosti ne zaustavi IDF-ove upade u sirijski zračni prostor.

Zasićeni dugogodišnjom izraelskom agresijom na ciljeve u Siriji, posebice na međunarodnu zračnu luku u Damasku, Sirijci su otvoreno zaprijetili odmazdom, prenosi Sputnik.

Nije li vrijeme za UN-ovo Vijeće sigurnosti da zaustavi ponavljajuću izraelsku agresiju na područjima Sirijske arapske republike?“ upitao je Bashar al-Jaafari, sirijski predstavnik pri UN-u.

Ili je potrebno privući pozornost ratnih huškača u ovom Vijeću provodeći naše legitimno pravo na samoobranu i odgovarajući na izraelsku agresiju na civilnu međunarodnu zračnu luku u Damasku na isti način prema aerodromu u Tel Avivu?“ dodao je.

IDF-ovi sustavni zračni napadi na navodne „iranske ciljeve“ na sirijsku zračnu luku postali su norma, pri čemu je umirovljeni čelnik IDF-a otvoreno priznao kako Izrael već godinama gotovo svakodnevno bombardira mete u Siriji.

Treba li pritom podsjećati na božićni napad, kada su izraelski vojni avioni ugrozili letove dvaju civilnih zrakoplov? Ili pak još teži slučaj, kada je oboren ruski vojni zrakoplov s 15 vojnika, što su također prouzročili izraelski piloti koristeći avion kao zaklon od radara.

Jaafari je za krštenje suvereniteta Sirije optužio i SAD, Francusku i Britaniju, zbog njihove otvorene podrške izraelskoj agresiji.

Pored svega, sirijski predstavnik dotakao se i bolne točke zvane Golanska visoravan, koju pod okupacijom još uvijek drži Izrael.

Povratak našeg suvereniteta okupiranog sirijskog Golana je trajno pravo Sirije koje nije predmet pregovora,“ navodi Jaafari.

Iako je Izrael ponudio stanovnicima Golanske visoravni državljanstvo i sva prava još 1981., rijetki su ih prihvatili, dok izraelske vlasti tvrde kako će Golanska visoravan zauvijek ostati pod njihovom vlašću.