Tijekom oslobađanja pokrajine Deir ez-Zor, sirijska vojska pronašla je velika skladišta s oružjem i vojnom opremom, od čega se veliki dio toga pokazao da je američke proizvodnje.

Prema izvorima iz sirijske vojske, pronađeno je podosta oružja i vojne opreme američke, zapadnoeuropske i izraelske proizvodnje. Osim uobičajenih pušaka M-16, tu su TOW protutenkovski sustavi i američki topovi kalibra 155 mm.

[do_widget id=text-53]

Pronađeno je podosta Hummera, koji su koristili za prijevoz ili su bili nakrcani bombama i spremni za detonaciju. Izraelski špijunski dronovi i moderno izraelsko protueksplozivno odjelo za razminiravanje također su pronađeni.

Među ostalim, tu su se našli i uređaji za zračno i terensko nadgledanje i izviđanje, uređaji za satelitsku komunikaciju i torbe s C-4 plastičnim eksplozivom.

U podzemnim skloništima nađene su kutije s municijom i oružje, dok su vozila i tenkovi bili prekriveni zaštitinim mrežama ta slabije uočavanje.

Prema navodima sirijskih medija, američka vojska potajno je militantima isporučila 1.500 kamiona oružja i vojne opreme u raudoblju između 5. lipnja i 15. rujna ove godine. Iako su iz Washingtona poručili da je oružje bilo namjenjeno njihovim saveznicima, tazvanoj „uimjerenoj oporbi“, ono je redovito završavalo u rukama terorista.

IZVORSputnik