Zapadna sirijska pokrajina Homs objavila je kako je spremna za prihvat povratnika iz okolnih zemalja, nakon što su osigurani uvjeti za njihov normalan život.

Vlasti pokrajine Homs objavile su kako su izgradile 5000 novih domova za prognanike koji se sada mogu vratiti, prenosi novinska agencija TASS. Također je najavljena i mogućnost njihovog zapošljavanja.

Želio bih još jednom naglasiti da je uprava pokrajine Homs spremna primiti izbjeglice, posebice iz logora Rukban, i pružiti im svu potrebnu pomoć. Znamo da ljudi pate od nehumanih uvjeta u tom logoru, pa moramo učiniti sve da se to spriječi,“ izjavio je zamjenik guvernera pokrajine Amir al-Khalil.

UNHCR: 250.000 Sirijaca moglo bi se iduće godine vratiti kućama

Oglas:

Al-Khalil je posebno naglasio mogućnost zapošljavanja te je istaknuo kako su pored domova izgrađene i škole te da će u njima biti zaposleni učitelji koji će intenzivno raditi na poduci učenika kako bi nadoknadili izgubljeno vrijeme.

Više od 1300 škola rekonstruirano je u pokrajini Homs, one su spremne za primitak učenika, posebice djece iz logora Rukban,“ rekao je al-Khalil.

Spomenuti logor nalazi se u sigurnosnoj zoni Al-Tanf, gdje je smještena i američka vojna baza. Ulazak u tu zonu kontroliraju pobunjeničke terorističke skupine. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, tamo se nalazi oko 40.000 ljudi, većinom žena i djece.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je 5. ožujka kako je na groblju u blizini tog logora pronađeno 300 novih grobova.

Pod okriljem UN-a u sigurni Afganistan vraćeno 650.000 izbjeglica iz Pakistana