Zapovjednik generalštaba ruske vojske Valery Gerasimov izjavio je kako je primijećeno veliko kretanje militanata iz američke vojne baze u gradu At-Tanf, koja je trenutno pod blokadom sirijske vojske.

Područje u At-Tanfu blokirala je sirijska vojska … Najbitnije je da smo svjedočile kretanju militanata odande,“ rekao je Gerasimov.

Gerasimov je naveo i kako je za vrijeme blaže blokade oko 350 militanata napustilo bazu.

Postojala je prijetnja zauzimanja grada Al Quaryatayn u Siriji. Njihove snage su poražene. Jasno je da se militanti tamo obučavaju. Štoviše, tamo se nalazi i izbjeglički kamp Al-Rukbasn,“ rekao je Gerasimov.

Prema njegovim tvrdnjama, na sjeveroistoku Sirije također postoji još jedan kamp za obuku militanata, Shaddadi, koji se nalazi u području pod kontrolom Kurda, a u blizini je također još jedna američka baza.

Gerasimov tvrdi kako su bivši teroristi ISIL-a postali članovi takozvane Nove Sirijske Vojske, čiji je zadatak destabilizirati stanje u zemlji. Oko 700 militanata nalazi se tako u kampu Shaddadi, dok ih u Al-Tanfu ima još 350.

Tijekom najžešćih perioda operacije, Ruske zračne snage izvodile su 120-140 zračnih napada dnevno … Jedino s takvim metodama možete slomiti kičmu međunarodnog terorizma u Siriji,“ izjavio je Gerasimov istaknuvši kako su koalicijske snage pod vodstvom SAD-a izvodile tek po 10-ak zračnih napada dnevno.