Sirijska vojska oslobodila Deir ez-Zor, posljednje veliko uporište ISIL-a

Foto: RIA Novosti / Andrei Stenin

Sirijska vojska objavila je oslobođenje Deir ez-Zora, posljednjeg terorističkog uporišta na zapadnoj obali rijeke Eufrat.

Jedinice sirijske vojske, u suradnji sa saveznicima, uspjele su u ostvarenju misije oslobađanja Deir ez-Zora iz ruku terorističke organizacije ISIL“, stoji u izjavi sirijskih vojnih izvora.

Oglas:

Opsada sirijskog provincijskog središta Deir ez-Zor, koja je trajala tri godine, završena je početkom rujna, zajedničkim naporima sirijske vojske i ruskog ratnog zrakoplovstva. Nakon što je opsada grada prekinuta, nastavile su se žestoke borbe u predgrađima i bližoj okolici.

Provincija Deir ez-Zor nalazi se u zapadnom dijelu Sirije, na granisi s Irakom, te je bila jedno od ključnih područja pod kontrolom ISIL-a.

Rusko ministarstvo obrano izjavilo je da se područje pod kontrolom ISIL-a smanjilo na samo 5 posto površine teritorija Sirije. Prema istim navodima, prije početka ruskih zračnih operacija, ISIL je kontrolirao više od 70 posto sirijskog teritorija.

Velika je vjerojatnost da će do kraja ove godine sirijska vojska uspostaviti kontrolu nad istočnom granicom, čime bi ISIL u Siriji praktički nestao.