Sirijske snage oslobodile Deir ez-Zor, koji se tri godine nalazio pod opsadom ISIL-a

Foto: Mikhail Voskresenskiy / Sputnik

Opsada sirijskog grada Deir ez-Zor, koja je trajala pune tri godine, konačno je probijena, te su ISIL-ove snage poražene od strane sirijske vojske potpomognute ruskim raketnim napadima na položaje ISIL-a.

Ruska ratna mornarica lansirala je raketni napad krstarećim projektilima Kalibr s brodova smještenih u Mediteranskom moru, što je omogućilo snagama sirijskog generala Suheil al-Hassana da probiju položaje ISIL-a i prekinu opsadu, te se spoje s opkoljenim sirijskim snagama koje već tri godine odoljevaju napadima ISIL-a.


Widget not in any sidebars

Teroristi su pokušali spriječiti proboj angažirajući bombaše samoubojice i oklopna vozila, pri čemu je uništeno oko 50 njihovih vozila.

Prethodni ruski napad uništio je veći broj utvrđenih položaja ISIL-a, uključujući topničke položaje, skladišta oružja, skloništa i mrežu podzemnih tunela.

ISIL je držao grad u blokadi pune tri godine. Sirijski vojni garnizon u Deir ez-Zoru odoljevao je stalnim napadima, te uspjevao držati teroriste van urbanog područja. Jedini način opskrbe su bile zračne pošiljke osnovnih sredstava. Oko 93.000 civila nalazilo se u gradu s braniteljima za cijelo vrijeme opsade.

Autor: Tribun