Sirijske vlasti pozvale građane da se vrate u zemlju i pomognu u izgradnji

Sirijske vlasti u utorak su javno pozvale građane koji su otišli iz zemlje da se vrate u mnoga slobodna i sigurna područja.

Nakon sedam godina rata, sirijski dužnosnici službeno su pozvali sve izbjeglice i imigrante da se vrate u veliki broj oslobođenih područja, prenosi Associated Press.

Uz ključnu pomoć Rusije i Irana, sirijske snage uspješno su oslobodile područja oko Damaska te su krenule u napade na jugu zemlje. UN je zabrinut zbog vojnih akcija jer one su neizbježno rezultirale raseljavanjem novih 270.000 ljudi.

Službeni podaci navode kako sirijske vlasti kontroliraju preko 60 posto teritorija Sirije, dok je prošle godine taj postotak iznosio zapanjujućih 17 posto.

U sukobu u kojem sirijske vlasti sve pobunjeničke skupine klasificiraju kao „teroriste,“ oko 5.6 milijuna ljudi napustilo je zemlju. U međuvremenu se veliki dio njih već vratio, što je još 2017. potvrdio i UN.

U Siriju se vratilo 603.000 prognanika iz susjednih zemalja – niti jedan iz Europe

Veliki broj Sirijaca ne želi se vratiti jer su im u ratu uništeni domovi, dok neki strahuju od mogućih odmazdi vlasti ili novih ratnih sukoba.