Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice pater Tvrtko Barun potpisali su Sporazum o suradnji na području integracije preseljenih osoba iz Turske | Foto HINA

Oko pedesetak sirijskih imigranata koji su iz Turske prebačeni u Hrvatsku, umjesto povratka u Siriju, biti će smješteni u državne stanove u Sisku tijekom srpnja, najavili su predstavnici Isusovačke službe za izbjeglice (JRS).

Ovo je prva skupina od ukupno 250 „izbjeglica“ koje se trenutno nalaze u prihvatnom centru u Kutini i bit će smješteni u državnim stanovima te će dobiti status azila.

JRS je u utorak održao sastanak s predstavnicima državne uprave, gradova i županija, kao i ljudima u obrazovanju, zdravstvu, socijalnoj skrbi i drugim institucijama, kako bi ih pripremili za prihvaćanje sirijskih imigranata.

Domaći u borbi sa skupim nekretninama, a imigrantima besplatni stanovi

Deset stanova u državnom vlasništvu pripremljeno je za prihvat imigranata, a još deset se priprema za istu svrhu, rečeno je na sastanku.

Aktivnosti vezane za prihvaćanje i integraciju imigranata provodit će JRS, dok će Ministarstvo unutarnjih poslova financirati taj proces europskim fondovima.

Nastava hrvatskog jezika organizirat će se za imigrante i njihovu djecu koja će biti upisana u školu, a kada odrasli prođu tečajeve za prekvalifikaciju, oni će biti u kontaktu s poslodavcima u sklopu programa zapošljavanja.