Sirijski pobunjenici koje podupire SAD istjerali američke vojnike iz sirijskog grada

57dc2209c4618879098b4687

Pripadnici američkih specijalnih postrojbi morali su se povući iz grada Al-Rai na sirijskoj granici sa Turskom, nakon što su ih njihovi saveznici iz pobunjeničke „Slobodne vojske Sirije“ odlučili istjerati, nazivajući ih pritom „nevjernicima i križarima“.

Turska vojska, koja je prošli mjesec prešla sirijsku granicu da bi se borila protiv ISIL-a, priznala je da američki vojnici pružaju potporu i koordinaciju u operacijama između sirijskih gradova Azaza i Al-Rai.

No, na barem dva videa koji su se pojavili u javnosti, vidljivo je da njihova prisutnost očito nije bila poželjna u gradu Al-Rai. Snimka prikazuje skupinu pobunjenika, koje inače podržava SAD nazivajući ih eufemizmima poput „umjerene oporbe“, uzvikujući prijeteće slogane na arapskom jeziku, uključujući fraze poput „Dolje s Amerikom“, „Odlazite psi“, „Dolaze u Siriji da ju okupiraju“, usput ih počastivši epitetima poput „Svinje“ i „Križari“.

Mi ne želimo da se niti jedan američki vojnik bori na našoj strani u Siriji. Mi smo muslimani, mi nismo nevjernici. Odlazite.“

Reuters je citirao dužnosnike američke vojske i pobunjenika koji su potvrdili da se incident dogodio, te rezultirao povlačenjem američkih vojnika natrag do turske granice.

Predstavnici lokalne milicije Ahrar al-Sharqiya, koja se bori na tom području kao dio „Slobodne vojske Sirije“, kažu da je razlog protesta američka podrška Kurdima, koji se također bore protiv ISIL-a.

Mi i ostale skupine iz Slobodne vojske Sirije koje se bore u Aleppu ostajemo samostalni i odbijamo se boriti na strani Amerikanaca, koji podupiru teroristički kurdski PKK. Obustavljamo sva vojna djelovanja dok američke jedinice ne napuste područje.

Iz Pentagona su potvrdili da se 40 pripadnika američkih specijalnih postrojbi priključilo turskoj operaciji u Siriji.

Sirijska vlada osudila je turski vojni prelazak granice kao „čin agresije“.

Izvor: RT