Sirijski pobunjenici koristili kemijsko oružje, ozlijeđena 73 civila

Foto: AFP 2018 / George Ourfalian

Jedinice za kemijsku obranu stigle su u sirijski grad Aleppo, na koji su pobunjenici ispalili granate opunjene kemijskim agensima, najvjerojatnije klorom, izjavio je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konashenkov.

Jedinice za atomsko-biološko-kemijsku obranu koje se nalaze u Siriji, stigle su sa svojom specijalnom opremom na mjesto granatiranja. Surađuju s lokalnim medicinskim osobljem i prate situaciju na tom području. Simptomi ozlijeđenih ukazuju na to da se radilo o kloru.

Konashenkov je naglasio da je Rusija u više navrata upozoravala da organizacija Bijele kacige pokušava inscenirati kemijski napad protiv civila u demilitariziranoj zoni oko Idliba, za što bi optužila sirijske vlasti.

Očito je da su Bijele kacige direktno povezane s terorističkim organizacijama koje djeluju u Siriji, posebno u demilitariziranoj zoni Idlib.

Prema podacima ruskog ministarstva obrane, u 21.50 u subotu navečer, terorističke skupine koje se nalaze u demilitariziranoj zoni oko Idliba ispalile su 120-milimetarske granate na sjeverozapadne dijelove grada Aleppo. Projektili su ispaljeni iz sela Al-Buraykat, koje kontroliraju militanti Hayat Tahrir Ash-Sham.

Dojave o ozlijeđenima variraju, posljednja informacija govori o 73 ozlijeđene osobe.