Siromaštvo među starijim Nijemcima u naglom porastu

019391958_30300

Da u Njemačkoj baš i ne teku med i mlijeko, nije nikakva tajna.  Broj njemačkih umirovljenika koji žive u siromaštvu povećao se za 25 posto u posljednjih deset godina.

Njemački mediji izvjestili su da 5.600.000 Nijemaca starijih od 55 godina živi u siromaštvu, ili su „društveno marginalizirani“. To je veliko povećanje, za gotovo 25 posto u odnosu na prije deset godina, kada je ta brojka iznosila 4.500.000 ljudi.


Widget not in any sidebars

Statistička agencija Eurostat objašnjava da se smatra da osoba živi u siromaštvu, odnosno da je „društveno marginalizirana“ ako ima primanja manja od 60 posto prosječne plaće u vlastitoj zemlji.

Na trenutnih 20,7 posto, stopa siromaštva kod starijih osoba u Njemačkoj je nešto niža od EU prosjeka od 20,9 posto. Ali je daleko veća od susjedne Nizozemske, gdje se samo 11,9 populacije nalazi u financijskim problemima.

Siromaštvo se povećava diljem Njemačke“, rekla je Sabine Zimmerman, parlamentarna zastupnica stranke Lijevih. „Borba protiv siromaštva je opsežan proces a trenutna vlast se ne snalazi u tome.

Izvor: DW