Načelnik stožera Izraelskih obrambenih snaga (IDF) Aviv Kohavi izjavio je 25. prosinca na konferenciji u Interdisciplinarnom centru u Herzliji da se Tel Aviv bori protiv Irana i njegovih navodnih pomoćnika bez saveznika. Iako nije dalje definirao svoje mišljenje, izjava je vjerojatno usmjerena na izraelske saveznike, posebno SAD, koji obično ne vode vojne operacije protiv Irana, prenosi Sputnik.

„Bilo bi bolje da nismo bili jedini koji bi odgovorili na [ove prijetnje]“, rekao je Kohavi.

Kohavi je nadalje podsjetio da je Iran promijenio svoju politiku i u posljednje vrijeme bio aktivniji te rekao da iz drugih zemalja nije bilo „odgovora, odmazde, osvete“. Naime, Kohavi je tvrdio da Iran u posljednje vrijeme jača svoje pozicije u Siriji i Iraku i dodao da se IDF bori protiv njega „otvoreno, prikriveno i tajno“.

Nećemo dopustiti Iranu da uspostavi vojnu prisutnost u [Siriji], pa čak ni u Iraku“, rekao je.

Kohavi je također naznačio još jedan smjer djelovanja izraelske vojske – sprječavanje neprijatelja, Irana i Hezbollaha, u nabavci precizno vođenih raketa. Dodao je da je Tel Aviv spreman ići na „rat“ kako bi to postigao.


SAD tijekom proteklih 70 godina dao Izraelu preko 134 milijarde dolara – 5.27 milijuna po danu


Kohavi je pojasnio da ne očekuje da će uskoro uskoro izbiti rat, ali dodao je da bi u tom slučaju ovoj izraelskoj državi bilo mnogo teže nego prethodnoj.

Što se tiče raketa, broja i dometa i veličine bojevih glava i točnosti, svi su narasli […] Hezbollah se ne kreće samo s jurišnim puškama Kalašnjikov i protutenkovskim raketama. Ima protuavionsko naoružanje i opremu za suzbijanje spektra“, rekao je Kohavi.

Tel Aviv već dugo tvrdi da je Teheran raspoređuje svoje snage i saveznike u Siriji te je pod tim izgovorom izveno na stotine agresorskih udara u Siriji tijekom proteklih godina. Iran je međutim negirao da je ikoga poslao u Siriju, osim nekolicine vojnih savjetnika, oštro osuđujući izraelske udare.

Usprkos ovoj nesmiljenoj agresiji, međunarodna zajednica nikad nije odlučno reagirala protiv izraelskog imperijalizma i zločinačkog djelovanja. Pritom se izraelski dužnosnici za ostvarivanje nesmetane agresije redovito koriste moralnim ucjenama, samo-viktimizacijom, paranoidnim optužbama i povijesnim lažima.


Izrael napada Iran zbog „nuklearnog naoružanja“, a sam posjeduje najmanje 80-90 nuklearnih bojevih glava