Foto: Murad Sezer / Reuters

Seul i Pjongjang navodno se spremaju učiniti veliki korak u međudržavnim odnosima na korejskom poluotoku, a prema pisanju lokalnih medija, dvije države pripremaju zajedničku izjavu kojom bi se proglasilo službeno okončanje sukoba koji je započeo još 1950. godine.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un i predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in, trebali bi se susresti 28. travnja u selu Panmunjom, koje se nalazi u demilitariziranoj zoni. To će biti tek treći takav susret u povijesti ove dvije zemlje. Prethodni susreti odigrali su se 2000. i 2007. godine, a fokus su im bile političke i gospodarske teme.

[do_widget id=text-53]

Delegacije obiju zemalja već održavaju sastanke kao pripremu za razgovore na vrhu, gdje će se sastaviti i zajednička izjava. Tom izjavom, prema pisanju lokalnih medija, a citirajući vladine dužnosnike, mogao bi se i službeno okončati ratni sukob koji nikad nije završen.

Naime, Sjeverna i Južna Koreja zaratile su 1950. godine, a rat koji je trajao do primirja 1953. nikad nije službeno okončan, iako kasnije više nije bilo oružanih sukoba.

IZVORRT