Sjeverna Koreja odbila je pošiljku tri milijuna doza kineskog cjepiva Sinovac iz međunarodne sheme COVAX, tražeći od UNICEF-a da ih preusmjeri u zemlje koje su teže pogođene, priopćio je UN u četvrtak.

Azijska nacija bila je među prvima koja je uvela stroga ograničenja zbog pandemije koja se počela širiti početkom 2020. godine, zaključavajući svoju granicu kako bi spriječila prijenos iz susjedne Kine. Pjongjang je ustvrdio da još nije otkrio nijedan slučaj Covid-19 u zemlji.

Sjevernokorejsko ministarstvo javnog zdravstva potvrdilo je u priopćenju da je odbilo doze, rekavši da se cjepiva „premještaju u teško pogođene zemlje s obzirom na ograničenu globalnu ponudu cjepiva protiv Covid-19 i stalni porast zaraze u nekim zemljama“. Međutim, dužnosnici su rekli da će nastaviti komunicirati sa shemom COVAX oko primanja pošiljke doza u narednim mjesecima.

Tjedno izvješće Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) objavljeno 27. kolovoza potvrdilo je da nije zabilježen nijedan slučaj Covid-19 u Sjevernoj Koreji, iako je 37.291 osoba testirano na simptome slične gripi, dajući negativne rezultate testova na korona virus.