Sjeverna Koreja odlučila protjerati američkog vojnika koji je prebjegao na njen teritorij

Sjeverna Koreja odlučila je “protjerati” vojnika američke vojske Travisa Kinga, koji je prešao u Sjevernu Koreju iz Južne Koreje tijekom obilaska zajedničkog sigurnosnog područja u srpnju, izvijestili su u srijedu državni mediji KCNA.

“Relevantni organ DNRK odlučio je protjerati Travisa Kinga, vojnika američke vojske koji je ilegalno upao na teritorij DNRK, prema zakonu Republike”, rekla je KCNA. U izvješću se navodi da je istraga protiv Kinga “završena”.

Iz izvješća KCNA-e nije jasno gdje, kada i kako će King biti protjeran.

King je prešao vojnu liniju razgraničenja iz Južne Koreje u Sjevernu Koreju u srpnju tijekom obilaska zajedničkog sigurnosnog područja unutar demilitarizirane zone (DMZ). King, mlađi vojnik dodijeljen američkim snagama u Koreji, suočio se s optužbama za napad u Južnoj Koreji i trebao se vratiti u Fort Bliss, Teksas, te je trebao biti udaljen iz vojske samo jedan dan prije nego što je prešao u Sjevernu Koreju, CNN je prethodno izvijestio.

Sjeverna Koreja je u srijedu ustvrdila da je King “priznao da je ilegalno ušao na teritorij DNRK jer je gajio loše osjećaje prema neljudskom maltretiranju i rasnoj diskriminaciji unutar američke vojske i bio razočaran nejednakim američkim društvom”.