Povodom posjeta američkog predsjednika Južnoj Koreji, sjevernokorejska vlast naglasila je svoju posvećenost jačanju nuklearnog arsenala i suprotstavljanju SAD-u i njegovim saveznicima. Visoke tenzije na korejskom poluotoku nastavljaju se već sedmi mjesec, bez naznake njihovog kraja.

Dok god se SAD i njihove lutke budu prijeteći ponašale prema nama, te dok god imperijalizam, korijen zla i nepravde, postoji na Zemlji, mi ćemo nastaviti s razvoje nuklearnog oružja.

[do_widget id=text-53]

na iznenađenje mnogih, Trump se poslužio pomalo pomirbenim tonom na tiskovnoj konferenciji u Južnoj Koreji. Iako je nastavio s mantrom o tome kako Pyongyang „bespotrebno ugrožava milijune i milijune života“, te da je sjevernokorejski „prijetnja, nsamo ljudima Južne Koreje, već i ljudima čitavog svijeta“, no također kazao da je spreman i na diplomatsko riješenje situacije.

Bilo bi razumno da Sjeverna Koreja učini pravu stvar, doista, Sjeverna Koreja trebala bi sjesti za stol i pregovarati.

Do sada je sjevernokorejska vlast tvrdila da neće pregovarati dok to ne bude mogla raditi s pozicije moći, što za njih znači posjedovanje interkontinentalnih balističkih projektila koji mogu udariti SAD. Tijekom ove godine Sjeverna Koreja u dva je navrata testirala svoju raketu Hwasong-14, koja mi mogla biti u stanju učiniti upravo to.

IZVORSputnik