Foto: Reuters / Damir Šagolj

Službeni je stav Sjeverne Koreje da su posljednji razgovori s južnim susjedom „prilika za nacionalno pomirenje i reunifikaciju“. Prvi razgovori između dviju zemalja održani su u utorak nakon više od dvije godine međusobnog nekontaktiranja.

Razgovori su uslijedili nakon objave Kim Jong Una da je Sjever otvoren za pregovore, na što je Južna Koreja pozvala sjevernokorejsku vladu na sastanak u „selu primirja“ na granici dviju zemalja. Pored toga, dvije zemlje su ponovno otvorile diplomatske i vojne kontaktne kanale.

Suprotno vjerovanju Južne Koreje i SAD-a da je to posljedica kampanje vanjskog vojno-političkog pritiska na sjevernokorejsku vlast, Sjever smatra da je njihova nacionalna snaga, pojačana povećanjem arsenala balističkih projektila i nuklearnog oružja, pravi povod početku razgovora između dviju zemalja.

Rodong Sinmun, glasilo sjevernokorejske vlasti, navodi da je „bitno smiriti akutne vojne tenzije kako bi se stvorilo mirno okruženje, klima podobna za nacionalno pomirenje i reunifikaciju“.

To je pozitivna politika ka reunifikaciji zemalja, jer reflektira snagu Demokratske narodne republike Koreje, kao i aktualno stanje i uvijek prisutnu želju za ponovnim ujedinjenjem.

Glasilo navodi da će Sjeverna Koreja „otvoriti vrata dijalogu, kontaktu i putovanju svakome iz Južne Koreje, uključujući vladajućim i oporbenim strankama, organizacijama i pojedincima, ukoliko ozbiljno žele reunifikaciju i zajedništvo“.

Sjevernokorejski dugoročni ciljevi uvijek su bili opstanak režima i reunifikacija, naravno pod njihovim uvjetima.

Većina promatrača ipak vjeruje da je cilj Sjeverne Koreje iskoristiti razgovore u svrhu zavade Južne Koreje i SAD-a. Sjeverna Koreja uvijek naglašava da su Amerikanci ti koji stvaraju probleme, dok je Sjevernoj Koreji cilj mir na korejskom poluotoku.