Sjeverna Koreja zabranila križeve dok policija obilazi trgovine u potrazi za svim sličnim simbolima

Foto: AFP / Getty

Sjeverna Koreja zabranila je sve proizvode koji sadrže simbole imalo slične križevima, u novom pokušaju zatiranja kršćanstva.

Vladini službenici oduzimaju predmete s oznakama križeva na etiketama te obilaze trgovine u potrazi za sličnim simbolima.

U još jednom bizarnom potezu paranoidnih sjevernokorejskih vlastodržaca, učenicima je čak rečeno da moraju paziti kako pišu matematički simbol zbrajanja, kako ga se ne bi zamijenilo s raspelom.

Odjeća i kopče za kosu također su metom inspekcija Kim Jong-unovog režima koji su se strogo suprotstavlja bilo kakvoj religiji.

Jedna trgovac iz Pyongyanga, rekao je za Radio Free Asia: „Uvijek smo se morali pobrinuti da ne bude korejskih znakova na etiketama proizvoda koje smo donijeli iz Kine.

Sada moramo opet provjeravati da ne postoji nešto što nalikuje križu. Neki dizajni ženske odjeće mogu biti vrlo slični križu, ovisi o tome tko ih promatra.

Jedna od crkava u Pyongyangu (Foto: Getty)

Simboli križa također se pojavljuju na ženskim kopčama za kosu te maramama, kao i na muškim kravatama.

Ovi proizvodi najvjerojatnije će biti zaplijenjeni tijekom carinskih provjera.

Sjeverna Koreja inače je proglašena najopasnijom zemljom za kršćane.

Kim Jong-unov režim zalaže se za najoštrije načine kažnjavanja kršćana, a vjernici su suočeni s uhićenjima, mučenjem, zatvorom i smrću.

Represivne mjere protežu se čak i na kineske slatkiše koji su su ponekad oblikovani kao slovo „X“, a trgovci navode kako se ne mogu suprotstavljati carinskim službenicima.

Jedan trgovac iz provincije Hamgyong, navodi: „Ako carinski službenici oduzmu ove proizvode, inzistirajući da imaju oblik križa, nemamo se kome požaliti.

A ako mlada djevojka nosi lančić ili naušnice koje imaju oblik koji podsjeća na križ, to se također oduzima.

Procjenjuje se da je u Sjevernoj Koreji oko 70.000 kršćana u zatvorima ili u radnim logorima, zbog njihove vjere.

Mnogi od kršćana prisiljeni su tajiti svoju vjeru zbog rizika od mučenja ili smrti.

Vjeruje se da u Sjevernoj Koreji ima oko 300.000 kršćana, dok prebjezi tvrde da se ukupno četiri crkve u Pyongyangu koriste kao pokazni primjerci od strane vlasti.

Prema tamošnjem strogom klasnom sustavu, kršćani su klasificirani kao „neprijatelji“ koji dobivaju manje hrane i oštrije kazne.

Posljednje anti-kršćanske mjere dolaze nakon što je Kim Jong-un već raniej zabranio piercing i zapadnjačku odjeću.

Od sjevernokorejaca se također očekuje da šišaju svoju kosu u skladu sa stilom kojeg odobrava tamošnji režim.

Glasnogovornik kršćanske dobrotvorne organizacije Otvorena vrata kaže kako unatoč represivnim mjerama, ova organizacija uspjeva dostaviti hranu i lijekove i odjeću u tu zemlju.

Otvorena vrata rade na podršci crkvi u Sjevernoj Koreji dostavljajući progonjenim vjernicima pomoć u obliku hrane, lijekova i odjeće. Otvorena vrata također distribuiraju knjige i druge kršćanske materijale te pružaju obuku preko radio programa.

Izvor: Express