Sjevernokorejski prebjeg zapravo je bio pijan i nije planirao svoj bijeg

Foto: Reuters / Thomas Peter

Sjevernokorejski vojnik koji je u studenom prošle godine zapalio svjetske naslovnice svojim bijegom kroz demilitariziranu zonu, izgleda da je bio skroz pijan te da je odluka o bijegu bila impulzivna i nimalo planirana.

Oh Chong Song zadobio je nekoliko prostrijelnih rana prilikom bijega koji ga je gotovo koštao života. Južna Koreja konačno je završila istragu o cijelom slučaju, i prema njegovoj vlastitoj izjavi Oh je bio poprilično alkoholiziran kad se odlučio na bijeg.

Iako je Oh bio fasciniran južnokorejskim društvom, te je u slobodno vrijeme gledao njihove filmove koji se krijumčare u Sjevernu Koreju, čini se da njegova odluka o bijegu nije bila prethodno planirana.

Prije samog bijega, Oh je pio s prijateljem, te je popio sedam do osam bočica korejskog žestokog pića soju. Iako nije rečeno koliko bi to bilo prema zapadnjačkim standardima, može se pretpostaviti da je to kao da je popio između pola litre do litru rakije.

Oh je istražiteljima izjavio da se gotovo onesvijestio od pijanstva, što samo po sebi govori da nije bio svjestan svojih postupaka.

U tom pijanom stanju odlučio je svom prijatelji pokazati demilitariziranu zonu. Tu priča postaje poprilično mutna i nejasna, no čini se da su pritom doživjeli nekakvu nesreću. Oh tvrdi da se ne sjeća što se dogodilo s njegovim prijateljem, a Južna Koreja nema načina da provjeri tu informaciju. U određenom trenutku Oh se odlučio na bijeg kroz demilitariziranu zonu.

Oh će navodno primati financijsku potporu dok vlasti ne dozvole njegovu integraciju u južnokorejsko društvo.