Zbog replika njemačkih vojnih vozila iz Drugog svjetskog rata, načinjenih od LEGO kockica, trgovina u Berlinu našla se na udaru kritika.

„Problematične“ replike proizvode se u Poljskoj, a proizvođač Cobi je negirao tvrdnje da je riječ o „naci igračkama“ jer proizvode i vozila drugih sudionika rata iz tog vremena, piše Sputnik.

Pet različitih setova replika, u prvom redu tenkova Tiger, Jagdpanther i Mauerbrecher uz još dva vojna aviona, nalazili su se na policama trgovine video igricama u jednom od najvećih berlinskih trgovačkih centara, Alexi.

Vozila i pripadajući vojnici izrađeni su detaljno, ali bez ikakvih obilježja poput svastike, SS runa i drugih simbola zabranjenih u Njemačkoj. Vojnici imaju tek prepoznatljivog „Adlera“ na uniformama.

Na vozilima su poznatim gotičkim fontom ispisani nadimci poput „Ferdinand“ ili „Siegfried“.

Uprava trgovine navodno je bila zapanjena „otkrićem“ da njihova trgovina prodaje sasvim legitimne igračke. No, glasnogovornik uprave stao je u obranu ovih setova rekavši kako se radi o „proizvodima za fanove“ računalne igre „World of Tanks.“ U toj igrici igrači mogu među ostalim vozilima birati i tenkove Wehrmachta iz Drugog svjetskog rata.

Replike su u međuvremenu uklonjene s polica berlinske trgovine, a biti će uklonjene i iz web shopa te drugih trgovina u Njemačkoj, kako ne bi povrijedile nečije osjećaje.

Podsjetimo, nedavno je na Amazonu obustavljena prodaja makete letećeg tanjura Haunebu II, jer je navodno djecu mogla navesti na pomisao da je Treći Reich doista proizvodio leteće tanjure.

Njemačka: Skandalozna igračka koja „uništava dječje živote“