Skandalozno: Nakon 10 godina, njemački ministar obrane postaje muškarac

Foto: Moritz Frankenberg

Ministar unutarnjih poslova Donje Saske Boris Pistorius postaje novi njemački ministar obrane nakon ostavke Christine Lambrecht, piše Der Spiegel. Njegova prethodnica na dužnosti objavila je u ponedjeljak da se povlači s dužnosti, nakon što je opetovano kritizirana kao nepodobna za tu ulogu.

Njemački kancelar Olaf Scholz potvrdio je da bi Pistorius trebao postati novi ministar obrane. Posebno je zanimljiva činjenica da je ovo prvi muškarac nakon deset godina na čelu ministarstva obrane. Prije njega tu dužnost obavljale su tri žene, Ursula von der Leyen, Annegret Kramp-Karrenbauer i Christine Lambrecht.

Od 2013. obnašao je dužnost ministra unutarnjih poslova Donje Saske. Prema Der Spiegelu, 62-godišnjak se ubraja među najpopularnije ministre u regiji, dijelom i zbog svog izravnog načina govora. Opisuju ga i kao čovjeka koji se neće kloniti sukoba s političkim protivnicima, ali ako zatreba i s kolegama iz SPD-a.

Za vrijeme dok je bio ministar unutarnjih poslova Donje Saske, Pistorius je također navodno uspio uspostaviti dobre radne odnose sa sigurnosnim dužnosnicima.