Skandinavske zemlje posljednjih su godina zamjetile značajan priljev ilegalnog vatrenog oružja. Ogromna većina tog oružja dolazi iz zemalja s prostora bivše Jugoslavije.

Nakon okončanja ratova na prostoru bivše Jugoslavije, velik dio oružja našao je svoju ulogu na europskom crnom tržištu. Taj trend i nije neka novost, s obzirom da su spomenuti ratovi odavno završili, a spomenuta praksa je također odavno uhodana. No s obzirom na pojačan priljev vatrenog oružja u skandinavskim zemljama, a posebno posljednjih nekoliko godina, te sve veće djelovanje naoružanih bandi, za oko je zapela činjenica da i u tim zemljama većina tog oružja dolazi iz upravo tih izvora.

Pištolji Crvene zastave, kao i AK-47, te automat Škorpion postali su iznimno cijenjena roba u skandinavskim zemljama. Naravno, tu su prisutna i oružja porijeklom iz ostalih istočnoeuropskih zemalja, posebno bugarske i sovjetske proizvodnje.

Još 2014. godine Europol je procijenio da je oko pola milijuna komada vatrenog oružja ukradeno i prokrijumčareno u Europsku Uniju.

Predrag Petrović, iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, potvrdio je da je još velik asortiman oružja dostupan na srpskom crnom tržištu.

Oko 900.000 komada oružja je još dostupno. Mnogi ljudi tvrde da im je oružje ukradeno, no u stvarnosti je to oružje preprodano u zapadnu Europu.

Cijena puške AK-47 u Srbiji iznosi oko 200 eura. U zapadnoj Europi, to isto oružje preprodaje se i za do 3.000 eura, što je 15 puta veća cijena. Otprilike isti omjer vrijedi i za pištolje.

Krijumčari su većinom emigranti s područja Balkana koji danas žive na zapadu. Većina oružja se unaprijed naručuje i krijumčari se u dijelovima kako bi bilo teže uočljivo policiji. Oružje se uglavnom krijumčari istim rutama kao i droga.

Oružje se iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Turske, najprije krijumčari u Mađarsku i Austriju, odakle ide za Francusku, Belgiju i Nizozemsku, te Dansku, koja služi kao distribucijski centar za skandinavske zemlje.

IZVORSputnik