Škole moraju ostati otvorene, poručuju WHO i Unicef

Škole diljem Europe moraju ostati otvorene i treba ih učiniti sigurnijima za osoblje i djecu, poručili su iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Unicef-a.

Pandemija je uzrokovala najkatastrofalnije poremećaje u obrazovanju u povijesti“, rekao je Hans Kluge, šef europske regije WHO, „od vitalnog je značaja da se učenje u učionici nastavi bez prekida“.

Kluge je rekao da je, dok se pandemija nastavila, „sigurno obrazovanje djece u školskim ustanovama od iznimne važnosti za njihovo obrazovanje, mentalno zdravlje i društvene vještine“, te mora postati primarni cilj svih država.

Četrdeset i četiri od 53 zemlje u Europi su zatvorile svoje škole diljem zemlje na vrhuncu prvog vala pandemije u travnju 2020. godine, a iako se većina ponovno otvorila tog rujna, nagle stope infekcija izazvale su nova ograničenja i više zatvaranja u desecima zemalja tijekom jeseni i zime.

Potičemo sve zemlje da škole ostanu otvorene i pozivamo sve škole da poduzmu mjere za smanjenje rizika od Covid-19 i širenja varijanti“ tijekom nove školske godine, rekao je Kluge u zajedničkom priopćenju sa zamjenikom regionalnog direktora Unicef-a za Europu i središnju Aziju, Philippe Cori.

Dvije su organizacije poručile da učitelji i ostalo školsko osoblje moraju biti primarne ciljne skupine za nacionalne programe cijepljenja, dodajući da bi se trebala cijepiti i sva djeca u dobi od 12 i više godina koja spadaju u ugružene skupine zbog svojeg zdravstvenog stanja.